marnixenelma.reismee.nl

Mount Kinabalu

(Locale tijd GMT + 7, Kota Kinabalu)

Dag lieve mensen,

'Mount Kinabalu..... You have to do it! Forget about the cost, the pain in your knees, the price of beer at Laban Rata (hint, you don't want a hangover at this altitude). Forget about the 2 am wake up, the freezing cold, your pounding head and the people falling over in front of you as you haul yourself up the chain in the dark. When the sun comes up, all is revealed, and it's good. Very, very good!'

Woensdag ochtend zijn we vertrokken naar Mount Kinabalu! De hoogste berg van Zuid-Oost Azie met een top van 4095m. Op 1866m hoogte was het begin punt van een 2 daagse klim naar de top. De eerste dag hebben we geklommen tot een hoogte van 3272m. De route bestond voornamelijk uit stenen, rotsen en af en toe een trap. Elke stap die we gezet hebben ging omhoog en had minder zuurstof tot gevolg.Op 3272m hoogte stonden er een aantal hutten, waar we de nacht zouden doorbrengen. Om 18:00 uur aan het diner en om 19:30 uur naar bed, om daarna weer om 02:00 te gaan ontbijten. De nacht was een drama. Het was steenkoud in bed en zonder verwarming of warme douche was dit een verloren strijd. Elma had het geluk dat ze zeker 15 min geslapen had, Marnix heeft zelfs dat niet gehaald. De wekker ging en we mochten weer verder. Eerst was het tijd om 2 broeken aan te trekken, het bovenlichaam met 4 lagen te bedekken, een sjaal, handschoenen en een muts op te zetten. Na een ontbijt stond onze gids om 02:30 ons weer op te wachten.

Het was pikdonker en het enige zicht dat je had werd verzorgd door onze hoofdlampjes. Daarna begon de weg naar de top. Al vrij snel was er geen sprake meer van een pad en moesten we een touw volgen. Uiteindelijk was dit touw de enige mogelijkheid om je aan omhoog te trekken op de rotsen. Het was ontzettend zwaar, maar ook een fantastische ervaring om in het donker op deze hoogte naar de top te klauteren. Om 05:10 hadden we het eindpunt bereikt. Een klein bordje met een platform van nog geen m2. Fantastisch!We hebben het geluk gehad dat we vrij snel waren en iedereen voor bleven. Toen wij boven waren stond er maar 1 andere man en hebben we even optimaal kunnen genieten van onze prestatie. Het was nog steeds pikdonker en achter ons zagen we een slang van lampjes. Zij hadden nog een lange weg te gaan. Het was steenkoud en al gauw werd het te druk om op dit punt te wachten op de zonsopgang. We zijn een stuk naar beneden gegaan om op een ruimer stuk te genieten van een prachtige zonsopgang. Ineens konden we zien waar we waren en hoe we naar boven waren geklommen. Aan touwen langs diepe afgronden. De weg terug naar de hut was super.

Nadat we bij de hut voor de tweede keer hadden ontbeten begon de laatste afdaling. Deze heeft net zo lang geduurd als de klim en was voor Elma zelfs nog zwaarder. Je spieren worden pudding en je knieën krijgen flink wat te verduren.

Gister en vandaag hebben we nog een klein souvenirtje gekregen van De Berg. Heel veel spierpijn! Stoepranden zijn vervelend en een kamer waarvoor je 5 trappen op moet is ook geen pretje.

Hoe dan ook, zeker de moeite waard! (Zie foto's)

Dikke kus uit Sabah

Reacties

Reacties

lonja

pfff, een bevalling opzich die tocht!!! Afzien, maar een mooi eindresultaat!!! Goed gedaan joh! Is wat anders dan de avondvierdaagse van 2,5 km die Melle heeft gelopen haha! En die was al trots!!!
Dikke kus van ons

Tante Wies en de rest van de familie

Supper om jullie verhalen te mogen lezen.
En dan die leuke foto's erbij ( eentje met El Bean ).
Knap werk zeg, ik zou het niet na doen ( haha ).
Verder veel plezier met jullie reis.
En tot horens.
Kusjes van ons allemaal.

Angelique

Hartstikke leuk te lezen dat jullie genieten van je droomreis, och ja af en toe afzien hoort er ook bij.
Hier gaat alles heel goed. Groetjes Angelique

v Busseltjes Zummere

Hey Elma en Marnix

Ik heb jullie behoorlijk onderschat. Niet gedacht dat jullie zo'n bijters waren. Dit leek me een mooie maar zware tocht. En de binnenkomst was niet echt de Via Gladiola. Leuk verhaal trouwens.
Prettige voortzeting en tot wederhoren.

groetjes Harrieke v Zummere

Robert-Jan

Vette ervaring hoor. Als je dit leest, begrijp je toch niet dat er nog zoveel mensen met de caravan naar Frankrijk op vakantie gaan!! Goed bezig mensen, we zijn al benieuwd naar het volgende avontuur. Hoe zijn die Borneo'esen? Beetje relaxte lui?

groeten uit Utrecht,
RJ & Jo

Loes

Wow!!! xx

Frans (RK)

Goed verhaal, hoor! Dat is even wat anders dan een watercooler afschrijven of een DE apparaat vervangen in HUB Den Bosch!

T.Rion

Super verhaal en prestatie!! Woow.. die prachtige uitzichten boven(in) de wolken tijdens jullie zware klim.. Top!!
Groetjess xx

Nicky en Yvonne

Heej sportievelingen,

Hebben jullie site ook gevonden en gaan jullie zeker wat volgen. Have fun samen!

Groetjes Nicky en Yvonne
(vriendjes Jorge en Renee)

Frank & Lisa

Hola, als ik het zo lees dan is de 4 daagse nog ergens goed voor geweest! Goed te horen dat jullie ook gestart zijn met de loopjes voor gevorderden en wat moet dat een lekker gevoel even als je eenmaal de top bereikt... Heerlijk toch! Reizen is hard werken en dan valt om 6uur opstaan om naar Raab k te gaan best mee (-; mooi om te zien dat jullie lekker genieten, op naar de volgende oorkonde.., have fun en safe travel! Ciao x

Christian

Super ervaring en prestatie. Kun je ook weer in je rugzak steken. ;-)
Gave foto's!!!
Veel plzr!

kerkrade

Hebben ze daar geen openbaar vervoer ????

F&F

Mooie oorkondes, maar jullie zijn toch nog wel getrouwd? Maar goed, op de foto's waren jullie het wel echt.
En het broekie deed het maar goed op de moeilijke tocht! Ook dat zagen we op de foto. Kus/smak van PaMa.

De postbode

Chapeau luitjes! Ik ben trots op jullie. Dit is toch een veel beter leven dan een beetje hangen bij het zwembad ;-)

Dikke kus, ook van de congiere!

Malou

Hey Elma en Marnix,

ik heb jullie site van Suus gekregen, dus ga jullie ook volgen. Kei leuk om te zien waar de reis allemaal heen gaat. Wat een gave bergbeklimming zeg! wauw! geniet er van samen!
Groetjes, Malou

{{ reactie.poster_name }}

Reageer

Laat een reactie achter!

De volgende fout is opgetreden
  • {{ error }}
{{ reactieForm.errorMessage }}
Je reactie is opgeslagen!